Writing is a socially acceptable form of schizophrenia...!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

50 αποχρώσεις του αισθησιασμού

Μπαίνει γυμνή στο δωμάτιο και γονατίζει μπροστά του προτάσσοντας τα χέρια της για να της τα δέσει. Ούτε στιγμή δε σκέφτεται να υψώσει το βλέμμα της σε εκείνον. Τη θέλει γυμνή και πλήρως υποταγμένη. "Σήκωσε τα χέρια σου ψηλά και κρατήσου από την κολώνα", την προστάζει. Εκείνη αμέσως υπακούει και το σώμα της διαπερνάται από ρίγη ηδονής. Το χέρι του χαΐδεύει τη ραχοκοκαλιά της και το δάχτυλό του γλυστράει μέσα της επιθετικά.


Όχι, δεν είναι σκηνή από ερωτική ταινία. Οι περισσότερες από εμάς καταλαβαίνουν ακριβώς τι περιγράφω. Είναι η τελευταία μας εμμονή με την ερωτική λογοτεχνία που τόσο μανιωδώς διαβάζουμε. Κι ενώ στις περισσότερες από εμάς δεν αρέσει το πορνό, όταν πρόκειται για ένα ερεθιστικό μυθιστόρημα, τρέχουμε να προλάβουμε την έκδοσή του.

Πόσες από εμάς δεν ερωτεύτηκαν τον γοητευτικό κύριο Grey με τις κυριαρχικές του τάσεις και τις 50 αποχρώσεις του; Κι όμως, ήταν ένα βιβλίο με τόσες ερωτικές σκηνές που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μια άκρως αισθησιακή ταινία. Οι περιγραφές μάλιστα ήταν τόσο γαργαλιστικές και λεπτομερείς που η σκηνή έπαιρνε αμέσως σάρκα και οστά στο μυαλό σου. Κι ενώ θα ξίνιζες τη μούρη σου αν ο σύντροφός σου παραδεχόταν ότι βλέπει πορνό (το ξέρεις ότι το κάνει έτσι;) εσύ ψάχνεις να βρεις όλο και περισσότερα βιβλία της ερωτικής λογοτεχνίας. 

Τα πικάντικα κείμενα πάντα γοήτευαν κοινό και συγγραφείς. Κάνοντας ένα φλας μπακ στην τώρα θεωρούμενη κλασική λογοτεχνία, θα βρεις τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ ο οποίος μάλιστα φυλακίστηκε για προκλητικό περιεχόμενο, τον Ζολά, τον Μαζόχ και πολλούς άλλους. Κι αργότερα όμως, υπήρξε η εποχή των άρλεκιν που οι μαμάδες διάβαζαν μανιωδώς. Απλώς οι γενιές άλλαξαν, το σεξ απενοχοποιήθηκε και τα κείμενα γέμισαν με πιο γλαφηρές περιγραφές κι ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι κι αλλιώς, πλέον κανείς δεν πρόκειται να κοιτάξει περίεργα μια γυναίκα που διαβάζει μέσα στο μετρό ένα τέτοιο βιβλίο, όσο προκλητικός κι αν είναι ο τίτλος.

Το κόλλημά μας αυτό όμως, έχει κάνει πολλούς άντρες να αναρωτιούνται. Δε μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο μας εξιτάρει τόσο ένα τέτοιο διήγημα. Η φύση όμως μπορεί να δώσει την εξήγηση η οποία είναι και πάρα πολύ απλή.

Οι άντρες είναι οπτικοί τύποι. Αρκεί μια εικόνα για να φτιαχτούν. Επίσης κάθε φορά που βλέπουν μια ερωτική ταινία, φαντάζονται να πραγματοποιούν τα όσα βλέπουν. Οι γυναίκες δε λειτουργούμε έτσι αφού είμαστε εγκεφαλικά όντα. Μπορούμε κάλλιστα να φτιαχτούμε από μία καλογραμμένη ερωτική παράγραφο, απλώς δεν προσδοκούμε στην πραγματοποίησή της (ιδέες παίρνουμε όμως μη νομίζετε)

Φυσικά και θα φανταστούμε όλο το περιγραφόμενο σκηνικό, όμως στο δικό μας κεφάλι αυτό που υπερισχύει είναι η τελειότητα της επαφής και όχι της εικόνας. Τίποτα δεν είναι στημένο. Δεν υπάρχουν μεγάλα στήθη, μαλλί στην τρίχα και δαντελωτά εσώρουχα, ό,τι δηλαδή αποζητά ο άντρας από την εικόνα με την οποία θα φτιαχτεί. Το κείμενο μας παρασύρει και εμείς απλώς φτιάχνουμε το τέλειο ερωτικό σκηνικό. Και μας αρκεί που υπάρχει στο μυαλό μας, δε θα επιδιώξουμε να το αντιγράψουμε. Εξάλλου, στη φαντασία μας είναι όλα τόσο τέλεια μες την απλότητά τους, που αν η πραγματικότητα δεν ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες μας, θα απογοητευτούμε. 

Όσο μεγάλος όμως είναι ο κίνδυνος για έναν άντρα να εθιστεί στο πορνό, άλλος τόσος είναι και για εμάς να εθιστούμε στην ερωτική λογοτεχνία. Έρευνες μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, αποκάλυψαν πως 1 στις 2 γυναίκες προτιμά να διαβάζει για σεξ παρά να παίρνει μέρος σε κάποια σεξουαλική πράξη. Γι' αυτό την ώρα που κλείνεις το βιβλίο, καλό είναι να μη γυρνάς την πλάτη στο σύντροφό σου και να κοιμάσαι με την εικόνα του Γκίντεον Κρός (από το "Γυμνή Μπροστά σου"). Κι αν δεν έχεις σύντροφο, όλο και κάποιον fuck baddy θα έχεις ή βγες έξω να γνωρίσεις έναν καινούριο. Κρίμα είναι τόση φαντασία να πηγαίνει χαμένη με το που τελειώνουν οι σελίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου