Writing is a socially acceptable form of schizophrenia...!

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Όταν ο Βάτραχος γίνεται Πρίγκιπας...

Από τότε που γεννιόμαστε μας εκπαιδεύουν να περιμένουμε τον όμορφο πρίγκιπα που θα έρθει καβάλα στο άσπρο του άλογο και θα μας πάρει σε μέρη μακρινά κι ονειρεμένα. Όλα τα παραμύθια που έχουν γραφτεί για κοριτσάκια συνομοτούν σε αυτό το σχέδιο. 

Την Ωραία Κοιμωμένη ξύπνησε ένας πανέμορφος πρίγκιπας σπάζοντας την κατάρα της κακιάς νεράιδας και την κάνει βασίλισσά του. Η Σταχτοπούτα από την άλλη, χτυπημένη από τη μοίρα ζει στη σκία των δύο αδερφών της καταδικασμένη να κάνει παρέα με στάχτες και σφουγγαρίστρες. Και ξαφνικά γίνεται το θαύμα, πηγαίνει στο χορό με ένα φανταστικό φόρεμα, αλλά πάντα υπό την πίεση του χρόνου. Κι όμως είναι αυτή που ο πανέμορφος πρίγκιπας θα ερωτευτεί, θα χάσει το μυαλό του και θα κινήσει γη και ουρανό για να βρει σε ποια ταιριάζει το γοβάκι. Τώρα πως  το πόδι της Σταχτοπούτας ήταν μοναδικού μεγέθους και πως το γοβάκι παρέμεινε γοβάκι και μετά τα μεσάνυχτα, παραμένει ανεξιχνίαστο μυστύριο το οποίο κανείς ποτέ δεν έθιξε.

Και για τη Χιονάτη όμως που η κακιά μητρία της φρόντισε ώστε να καταλήξει στο δάσος επειδή ήταν ομορφότερη από εκείνη, η μοίρα πάλι τα καλύτερα έγραψε. Όχι μόνο βρήκε εφτά νάνους να την έχουν στα πούπουλα, στο τέλος πάλι ένας κούκλος πρίγκιπας φρόντισε ώστε να βγει το μήλο από το λαιμό της, να λύσει τα μάγια και να της δώσει τη ζωή που κάθε γυναίκα ονειρεύεται μαζί με όλα όσα η κακιά μητριά της διεκδικούσε. Περιττό να αναφέρω ότι ποτέ δεν διαπιστώθηκε πως η Χιονάτη δεν πέθανε από ασφυξία όσο το μήλο παρέμενε καρφωμένο στο λαιμό της. 

Το αποκορύφωμα όλων των παραμυθιών είναι αυτό του πρίγκιπα βάτραχου που περιμένει υπομενετικά την πανέμορφη και καλόκαρδη κοπέλα που θα τον εμπιστευτεί και θα τον φιλήσει, θα λύσει τα μάγια και θα ξαναγίνει πανέμορφος και πάμπλουτος. Η τιμωρία της "καλής" αυτής μάγισσας ήθελε να του διδάξει ότι για να είναι πρίγκιπας πρέπει να φέρετε και ανάλογα. Παρόλα αυτά ήθελα να ήξερα αν ήταν κοντή, χοντρή και άσχημη η κοπέλα θα της ζητούσε ποτέ να τον φιλήσει ή θα προτιμούσε να παραμείνει βάτραχος σε όλη του τη ζωή; 

Και φτάνουμε στην αληθινή ζωή. Μεγαλώνουμε με παραμύθια και περιμένουμε η ζωή μας να έχει αντίστοιχη πορεία. Κι όμως πόσους βάτραχους έχουμε φιλήσει κι αυτοί δεν έγιναν πρίγκηπες ποτέ; Πόσο καιρό περιμέναμε τον καλό πρίγκιπα να έρθει να λύσει τα μάγια της απογοήτευσης και της πικρίας κι όταν νομίζαμε ότι επιτέλους εμφανίστηκε, στην πραγματικότητα ήρθε για να αποτελειώσει ό,τι άφησε όρθιο ο προηγούμενος; Μήπως οι εποχές για πρίγκηπες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί; 

Για να εξαφανίστηκαν όμως οι πρίγκιπες κάποιος φρόντισε γι' αυτό. Και η αλήθεια είναι πως οι ίδιες εμείς μεγαλώνοντας και περιμένοντας τον πρίγκιπα, φάγαμε τόσα χαστούκια από τη η ζωή που φροντίσαμε να τους εξαφανίσουμε. Αλλά τα παραμύθια έλεγαν πως ο πρίγκιπας υπάρχει και είναι όμορφος, έξυπνος, πλούσιος κι ευγενικός όσες ανακρίβειες κι αν υπήρχαν στις ιστορίες.   Μπορεί  να μην έρθει πάνω σε άλογο, αλλά τουλάχιστον με ένα ακριβό αυτοκίνητο επιβάλεται. Και δε φταίμε εμείς που το πιστεύουμε, έτσι μας μάθανε.

Αλλά όσο έρχονται στη ζωή μας βάτραχοι τόσο αφήνουμε το παραμύθι στην άκρη και ψάχνουμε το λάθος του. Γινόμαστε όλο και πιο αναξέρτητες, όλο και πιο κυνικές και δεν αφήνουμε κανέναν να νομίζει πως είναι ο πρίγκιπας που περιμέναμε όλη μας τη ζωή. Κι επειδή μας εκπαίδευσαν να περιμένουμε το τέλειο αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με οτιδήποτε λιγότερο. Όλες όμως βαθιά μέσα μας εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο παραμύθι. Απλά το έχουμε ερμηνεύσει λάθος. Πιστεύουμε σε λάθος πρίγκιπα.

Τα παραμύθια λένε πως ο πρίγκιπας είναι όμορφος. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα ωραίο παρουσιαστικό. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Κανένα παραμύθι όμως δεν αναφέρει πως πρέπει να έχει την ομορφιά του Jude Law, γωνίες μοντέλου στο πρόσωπο και γραμμωμένους κοιλιακούς.
Επίσης συμπεραίνουμε, δεν ξέρω από που μιας και όλοι οι πρίγκιπες κάνουν μικρή εμφάνιση στο τέλος της ιστορίας, πως ο πρίγκιπας είναι έξυπνος. Αυτό επίσης δε σημαίνει πως πρέπει να έχει διδακτορικό στην Βιοχημία και να εντυπωσιάζει τους πάντες με τις γνώσεις του για τα πάντα.  
Από την άλλη το γεγονός ότι ο πρίγκιπας σώζει πάντα την κοπέλα μας δείχνει πως είναι ευγενικός και ρομαντικός. Ούτε κι αυτό όμως σημαίνει πως της κάνει δώρα συνεχώς, την τρέχει κάθε τρεις και λίγο να δει το ηλιοβασίλεμα, δειπνούν κάθε μέρα υπό το φως των κεριών, κάνουν ρομαντικούς περιπάτους στην ακροθαλασσιά και της λέει συνέχεια πόσο την αγαπάει. Έχει κι αυτός υποχρεώσεις και δουλειές, ενίοτε κουράζεται και θέλει χώρο και χρόνο για τον εαυτό του. Όπως κι εσύ άλλωστε μικρή μου πριγκίπισσα.

Τελικά μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξουμε γύρω μας λίγο καλύτερα; Μπορεί ο πρίγκιπάς μας είναι δίπλα μας κι εμείς να μην τον έχουμε δει. Μπορεί να μην είναι τόσο όμορφος όσο φανταζόμασταν, αλλά το μεγαλείο της ψυχής του και του μυαλού του να είναι τεράστιο. Μπορεί απλά ο πλούτος του να βρίσκεται στα συναισθήματά του. Μπορεί αυτή τη στιγμή που εσύ ακόμα ψάχνεις, ο πριγκιπάς σου να πεθαίνει για σένα και να μην του δίνεις σημασία γιατί είσαι απασχολημένη με κάποιον βάτραχο που σε φτύνει. Μπορεί να μην τον έχεις γνωρίσει ακόμα... 
Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα σε πλησιάσει κάποιος που θεωρείς βάτραχο δώστου μια ευκαιρία. Μπορεί να είναι ο πρίγκιπάς σου και να χρειάζεται ένα σου φιλί για να μεταμορφωθεί. Σκέψου μόνο πόσους υποτιθέμενους πρίγκιπες έχεις φιλήσει που στο τέλος μεταμορφώθηκαν σε βάτραχους και θα αναιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου